Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil

Şirket
Zade Global Inc.
Görevi::
CEO
Email:
info@arge-inovasyonzirvesi.org.tr

135 yıllık köklü bir aile şirketi Helvacızade Şirketler Grubu’nun üçüncü kuşak temsilcisi, iş insanı, girişimci, ekonomist ve akademisyen Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil; 45 yılı aşan deneyimi, ilham veren girişimcilik hikayeleri, sosyal sorumluluk çalışmaları, aile şirketleri konusunda yürüttüğü akademik çalışmalar ve kitapları ile ilgiyle takip ediliyor.

Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, Kadir Büyükhelvacıgil ile eşi Sıdıka Hanım’ın üç çocuğundan en küçüğü olarak, 1961 yılında Konya’da dünyaya geldi. Abisi Tahir Büyükhelvacıgil, kızkardeşi Ferda Acartürk ile birlikte Konya’da büyüdü. Mevlüt Büyükhelvacıgil’in hizmet etme aşkı, iş disiplini ve azimle çalışma sevgisinin tohumları küçük yaşlarda atıldı. 6-7 yaşlarından itibaren abisi Tahir Büyükhelvacıgil ile okulları sonrasında babalarının yanında işe gitmeye başladı. Baba Kadir Büyükhelvacıgil, kendisine başarı getiren iş disiplini ve çalışma azmini çocuklarına da aşılamak istiyordu. Bu süre boyunca iki kardeş hem eğitimlerine devam etti hem de aile işlerinde aktif olarak çalıştı. O dönemlerde abisiyle beraber reçel, helva, lokum yapmayı ve ticaretin inceliklerini öğrendi. Babası Kadir Büyükhelvacıgil sorumluluk aşılamak için 15 yaşında iken kendisine ve abisine imza yetkisi verdi. Helva imalathanesinin yanı sıra gıda toptancılığına da başladılar.

Çalışma hayatı ile eğitim hayatını eş zamanlı yürüten Büyükhelvacıgil, Selçuk Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümleri’nde lisans eğitimini tamamlayarak, İskoçya’da da dil eğitimi aldı. İskoçya’nın dünya vizyonu geliştirmesinde ve farklı kültürlerle tanışmasında önemli bir yeri oldu.

Üçüncü kuşaklar Tahir Bey ve Mevlüt Bey’in de işe dahil olduğu dönemde, Helvacızade Grubu, helva üretimini sonlandırmış, gıda toptancılığında önemli bir konuma gelmişti. Yeni kuşaklar üretim yapmak ve markalar geliştirmek istiyordu. 1988 yılında yapılan Aile Toplantısı’nda sanayiye girmeye karar verilmesiyle beraber Mevlüt Büyükhelvacıgil’e sektör araştırma görevi verildi. Konya’da o dönemde genelde un fabrikası açılıyordu. Devlet Planlama Teşkilatı, sanayiye girecek olanlara madencilik, plastik masa – sandalye, tükenmez kalem üretimi ve soya yağı üretimi alanlarında destek veriyordu. Büyükhelvacıgil kardeşler o dönemde erişimi sıkıntılı olan ve her mutfağın ana malzemesi olan yemeklik bitkisel yağ üzerine odaklandı. Sosyal adalet anlayışı her zaman yüksek olan Helvacızade Grubu, düşük gelirli insanlarımızın da sağlıklı ve kaliteli ürüne en ekonomik şekilde ulaşabilmesi hedefiyle yemeklik bitkisel sıvı yağ üretmeye karar verdi.

1989 yılında Zade Bitkisel Yağ Rafinasyon Tesisleri’nin temelleri atıldı. Mevlüt Büyükhelvacıgil, Türkiye’deki bütün yağ tesislerini ziyaret etti ve notlar aldı. Çekirdekten yetişen yağ ustaları ile konuştu, fikirlerini aldı. Alanında en ileri teknoloji ile üretime başlayan Zade Tesisleri, PLC otomasyon sistemleri ile insan hatasından bağımsız üretim yapmaya başladı.

1991 yılında Zade Yağları markası pazara sunuldu. Ticarette aile olarak verilen güvenin yanı sıra Konya’dan çıkan bir markanın olması nedeni ile Zade, Konya’lı gençlerin ürünü olarak kısa sürede oldukça benimsenerek sahiplenildi.

Zade, Mevlüt Büyükhelvacıgil’in üniversitelerle işbirliği içinde yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarıyla da dünyanın sayılı tesisleri arasına girdi. Bu çalışmalar arasında dünyada ilk kez nar çekirdeği yağının rafine edilmesi, Türkiye’de ilk kez üzüm çekirdeği ve yer fıstığı yağlarının rafine edilmesi gibi önemli adımlar yer aldı.

Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil, ülkemizin 4 bitkisini T.C. Sağlık Bakanlığı Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün Yönetmeliği Beşeri Tıbbi Ürün ruhsatına taşırken, 70 bitkisini Uluslarası GMP standartlarında dünya pazarlarına sundu.

İnsana ve doğaya verdiği değerle Konya’dan ABD’ye bir başarı öyküsünün kahramanı olan Dr.Mevlüt Büyükhelvacıgil, ailesinin girişimci DNA’sının bulunduğu her platforma yansıtarak iz bırakan bir iş insanı… Türk çiftçisine, Türk üniversitelerine olan inancıyla kurduğu Zade Vital ile bugün sağlık alanında dünyada bayrağımızı dalgalandırıyor.

1997 yılından itibaren Türkiye’nin en büyük 500/1000 kuruluşu arasındaki Helvacızade Grubu’nun global pazarda güçlü Türk markaları oluşturma hedefine erişmek için ABD yolculuğuna adım attı. 2017 yılında ABD’nin Chicago kentinde Zade Global Inc. şirketinin kurulmasına öncülük etti.

2019 yılında ise Zade Vital ile 145 ürünü 558 farklı formda sunarak 7 kıtada Türk tohumlarının şifasını filizlendirdi.

Toplumsal fayda sağlayan birçok projede aktif görev alan Mevlüt Büyükhelvacıgil halen Yeşilay Cemiyeti Konya Başkanı ve yedi ilden sorumlu koordinatörü konumunda olumsuz bağımlılıklara karşı mücadele ediyor.

Çalışma hayatı boyunca da eğitim çalışmalarını sürdüren Mevlüt Büyükhelvacıgil, ABD Preston Üniversitesi‘nde “Fonksiyonel Yağlar” üzerine yüksek lisans yaptı. Doktorasını yine aynı üniversitede “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Anayasa Uygulamaları” konularında verdi.

Yedi yıllık çalışmayla binlerce kaynak tarayarak hazırladığı aile şirketleri yönetimi ve aile anayasası kuramlarıyla ilgili çalışmalarını kitaplaştırarak birçok firma için rehber niteliğinde yayınlar kaleme alan yazarın Helvacızade Aile Anayası’nın önemli bir bölümünü de paylaştığı Aileden Kuruma Aile Anayasası ve Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Aile Anayasası adlı kitapları, İngilizceye de çevrilerek bu konudaki uluslararası literatüre girdi. Kuşaklar arası farklılıkların ve kuşaklar arası iletişimin aile şirketlerinin sürdürülebilirliğinde kritik bir rol oynamasından hareketle hazırladığı “Aile Şirketlerinde Kuşak Çatışmasını Önlemek İçin X, Y ve Z Kuşağını Anlamak” isimli yeni eseri 2021 yılında okurla buluştu.

Birçok süreli yayında yer alan aile şirketlerinin sağlıklı yönetimine ilişkin tavsiyeler içeren yazıları ve gençlerle deneyim paylaşımı sağlayan konferansları artan ilgiyle izleniyor.

Mevlüt Büyükhelvacıgil, 2014 yılında Zade Vital başarısı ile Avrupa İş Ödülleri’ne davet edilirken 34 ülkeden 1500 kurum arasından ilk 10 girişimci arasında yer alarak “Yüksek Onur” derecesi ile ödüllendirildi. Türk Bilim Dünyası’na ve Türk ‘I’ıbbı’na yaptığı hizmetlerden dolayı “Türk Dünyası İbn-i Sina Liyakat Nişanı’na layık görüldü. 2019 yılında Selçuk Üniversitesi tarafından Anadolu Selçuklu Kültür ve Turizmine Katkı Ödülü verildi.

1983 yılında hayatını Fatmanur Büyükhelvacıgil ile birleştiren Dr. Büyükhelvacıgil, bugün hepsi başarılı birer yetişkin olan beş çocuk babası ve üç torun sahibi. Kadir Taha Büyükhelvacıgil, Sıdıka Büyükhelvacıgil Öztürk, Ramazan Büyükhelvacıgil, Hale Feyza Büyükhelvacıgil ve Berre Büyükhelvacıgil’in başarılarından gurur duyan Dr. Büyükhelvacıgil, genç kuşaklar olarak artık kendisinin onlardan çok şey öğrendiğini her fırsatta dile getiriyor.